Toplantıya Oda Başkanımız Mustafa VURAL, Türmob Kalite İzleme Kurulu Başkanımız Erkan AZİZOĞLU, Oda Sekreterimiz Nüzeyni ATABAY ve meslek mensubu Şahabettin YILDIRIM katıldı. Toplantı öncesi Batman SMMM Odasının Konferans Salonunun açılışı gerçekleştirildi. Açılış Batman Valisi Hulisi ŞAHİN, Batman Ak Parti Milletvekili Ziver ÖZDEMİR, TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya ARIKAN, TÜRMOB Genel Saymanı Emre KARTALOĞLU, TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi Rıfat NALBANTOĞLU, TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul ERDEM, TÜRMOB Disiplin Kurulu Üyesi Abdullah YEŞİL, TÜRMOB Kalite Hizmet İzleme Kurulu Başkanı Erkan AZİZOĞLU, TÜRMOB Hizmet Değerlendirme ve Ücret Tespit Komitesi Üyesi Muharrem KAYA, TÜRMOB geçmiş dönem Disiplin Kurulu Üyeleri Yakup SİMEKLİOĞLU ve Mustafa Bahadır ALTAŞ, Batman Defterdarı Ali Osman BİLGİLİ, Batman Sosyal Güvenlik İl Müdürü Alaattin ÖKTEN, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Besim EVİZ, Kurum Müdürleri, Sivil Toplum Kuruşlarının Temsilcileri, Bölge Odaları Başkanları, Basın Mensupları ve çok sayıda Oda Üyesi Mali Müşavirlerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Batman SMMM Odası Eğitim ve Mevzuat Komitesi Başkanı Zerrin DELEN'in sunumunda gerçekleştirilen programda, Oda Başkanı Servet KURT, TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya ARIKAN, Ak Parti Batman Milletvekili Ziver ÖZDEMİR ve Vali Hulusi ŞAHİN birer konuşma yaptı. Vali Hulusi ŞAHİN yaptığı konuşmada; Mali müşavirlerin desteği olmadan, iktisadi faaliyetlerin yürütülmesinin zor olduğunu ifade ederek "Kamu giderlerinin büyük çoğunluğu mali müşavirlerin elinden geçiyor, aynı zamanda her türlü ekonomik faaliyetlerin mali danışmanlık alması gerekir. Batman'da böyle bir odanın olması sanayicilerimiz için çok önemlidir" diyerek Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odalarının Türkiye'de kayıt dışı ekonominin azaltılmasında ve vergi gelirlerinin düzenli bir şekilde artışının sağlanmasında çok önemli katkıları var" dedi.

TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya ARIKAN, açılışta yaptığı konuşmada meslekte yaşanan değişim ve dönüşüme dikkat çekti. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan ARIKAN, gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Batman SMMM Oda Başkanı Servet KURT toplantıda yaptığı konuşmada;

“Emek, sermayeye öncüldür ve ondan bağımsızdır. Sermaye ancak emeğin meyvesidir ve emek olmadan sermaye olmazdı. Emek sermayeden üstündür ve daha büyük önem arz eder. İşte; açılışını yaptığımız bu salonda sermayeden önce emek var değerli misafirler. Emek olmamış olsaydı bu konferans salonu sadece sermaye ile vücuda gelemezdi.” Dedi.  

Başkan Kurt, sürekli mesleki geliştirme eğitimi yönetmeliğine değinerek bu yönetmelik ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin, yaşam boyu öğrenme sürecini benimsemeleri, uzmanlık alanları, uygulama mevzuat ve yöntem bilgilerinde yeterli ve yetkin olmaları, müşterilerine ve diğer paydaşlara yüksek kaliteli hizmet sunmaları için mesleki yetkinliklerini artırmaları ve geliştirmeleri amaçlandığını söyledi.

Kurt, mesleğin yaşadığı teknoloji devrimin ani ve hızlı olmasına rağmen, meslek camiasının bu değişime anında refleks vererek kabiliyetini birçok kez ortaya koyduğunu belirterek 10-15 yıl önce mevcut olmayan dijital sistem şu anda meslek mensupları tarafından aktif olarak kullanıldığını söyledi. Günümüz dünyasında dijitalleşme bir seçim olmaktan çok bir zorunluluk haline gelmiştir diyen Başkan Kurt “Teknolojik değişimlere ayak uyduramayan meslekler kuşkusuz tarihin tozlu sayfalarında yerlerini alacaktır Açılışını yapmış olduğumuz bu salonun önemi burada bir kez daha ortaya çıkıyor.” Dedi. 

Ardından 2. Bölümü olan 46. Doğu ve Güneydoğu Anadolu SMMM Odaları Platform toplantısına geçildi. Toplantıda; 3568 Sayılı Yasa kapsamı dahilinde Odalarımızın Meslektaşların denetimi ve yaptırım çalışmaları, e-Uygulamaların mesleğimize meslektaşların üzerinde yarattığı etki TÜRMOB’ UN bu konuda vermiş olduğu eğitimlerin yansıması konuları görüşüldü.

Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Oda Başkanımız Mustafa Vural konuşmasına yeni yıla ilişkin dilek ve temennilerini dile getirerek başladı.  Mali Müşavirlik mesleğini icra etmenin büyük bir sorumluluk ve emek gerektirdiği günümüzde, mesleğin daha uzun ömürlü ve başarılı yapılması için; fırsat ve tehditleri öngörmek, güçlü ve zayıf yanları değerlendirmek, kaliteli hizmet üzerine faaliyetlerimizi konumlandırmak kaçınılmaz hale gelmiştir diyen Başkan Vural Ruhsatsız büroların meslek üzerinde yarattığı tahribata değindi.

Vural “Büyük bir cesaret örneği göstererek, belgelerini kullandıranlar; Meslekten men olmayı göze almaktadırlar. Bizlerinde meslek onurunu korumak adına göstermemiz gereken refleks yasal mekanizmaları çalıştırmak olmalıdır. Onlara kötülük yapmak adına değil kendimizi korumak, kendimize iyilik yapmak adına… Belge kullandırımında tarafların karşılıklı memnuniyeti var. Karşılıklı memnuniyetlerin olduğu bir zaman aralığında tespit ve yaptırımlar da zorlaşmaktadır. Bu konuda yapılmış tespitler ve karşılığı olan cezai müeyyide Odalar tarafından uygulansa da ki bizim odamızda biri kesinleşen ikisi ise sonuç bekleyen dosya var 2 dosya ve sırada 3-5 dosya daha var. Bu kararlar; Delil yetersizliği nedeniyle, ya TURMOB tarafından ya da Maliye Bakanlığında veyahut yargıya taşınarak geri gelmektedir.

Bu yaptırımların temelini oluşturacak tespitlerin ne olması gerektiği, somut veri ile nelerin olması gerektiği, bu tespitler yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili olarak odaların yol haritasını belirleyen bir metot bulunmamaktadır.  Soyut veriler ışığında somut yaptırımlara gidilmesi gibi bir tablo ile karşı karşıyayız! Bu durum biz odaların ve oda yöneticilerinin işlerini biraz daha zorlaştırmaktadır. İlginç olan tablo ise; Bu kesimler defter tasdiklerinden Muhasebe ücretlerinin belirlenmesine kadar bir evreye yön vermekte. Meslek ve meslektaş arasında haksız rekabete neden olmaktadır.  Koca bir meslek örgütünde % 1 -2’ler ile dahi ifade edilemeyen bir çürük elma kitlesinin meslek üzerindeki etkisi bu kadar büyük ise mesleğin doğasında bir problem var demektir. Demek ki sadece belge kullandıranlar ile ilgili değil tüm meslektaşlarımızın yeniden revize edilmeye, yeni standartların belirlenmesine ihtiyaç var demektir. Bu çerçevede odalarca etkili ve etkin iletişim ortamının sağlanması dayanışma temelli çalışmalar yapılması, etkili müşteri ilişkileri ve kaliteli hizmet sunumu, öngörü ve değerlemelerin yanında, teknolojinin iyi kullanımı, büro yönetimi, hizmetlerin sunulduğu mekânların yapısı gibi birçok faktörün iyi olarak addedilen meslek mensuplarınca yapılması gerekmektedir ki bu küçük yani kötü kitle diskalifiye olabilsin.

Meslek mensuplarına bu konuda destek ve yardımcı olmak amacıyla hazırlanan Mecburi Meslek Kararı ile TÜRMOB İşyerleri Hizmet ve Kalite İzleme Kurulu’nun bu yönde yaptığı çalışmalara hız verilmeli, odalar bu yönde denetim ve izleme yapılarak meslek mensuplarımızın iş ve işlemlerini daha kaliteli yapmasını sağlayarak Muhasebe mesleğinin daha iyi yerlere gelmesine katkı sunulabilir.

2018 yılında yayımlanan ve bu yıl uygulanmaya başlanacak olan eğitim süreci de doğru yönetilebilirse odaların yolunu dahi bilmeyen bir meslektaş profilinden kurtulup, odası ile aidiyet bağları olan, bu Mesleği aynı çatı altında icra etmenin ne olduğunu bilen, birlik ve beraberliği güçlü dayanışmaya ortak olan bir meslektaş yapısına doğru götürmesini umut ediyorum.” Dedi.

Platform toplantısının ardından günün anısına Batman SMMM Odası Başkanı Servet KURT TÜRMOB misafir Oda Başkanlarına hediyelerini takdim etti.