Seminer öncesi bir konuşma yapan Oda Başkanımız Mustafa Vural konuşmasına meslek mensuplarının 1 Mart Muhasebe Haftasını kutlayarak başladı. Başkan Vural Meclise sunulan KDV düzenlemesi ile ilgili  gerek ülke ekonomisi, gerekse Mali Müşavirlik mesleği açısından yaşanan gelişmelere değinerek  “Hakkın teslimiyeti temelinde doğru adımlar atılacak gibi ama yasa daha taslak halindeyken kendini bu mesleği sahibi zanneden Ankara YMM odası başkanı, Mali Müşavirlik mesleğini aşağılayan, amacını ve haddini aşan açıklamalar yapma gereği duymuştur. Yüksek ahlak yoksunluğunun bedelini ağır ödeyecektir! Kendisini de açıklamasını önemsiz buluyor. Sarf ettiği sözlerini edep ve hayâdan yoksunluğuna veriyorum.” diyerek tepkisini gösterdi.

           Kısaca muhasebe tarihine değinen Başkan Vural bu mesleğin gerekli önemi görmesi, emeğin tam karşılığı ile mümkün olduğunu ve bu tam karşılık mesleki saygınlığı da beraberinde artıracaktır dedi.
Başkan Vural Haksız Rekabet Kurulu Başkanı Şiyar BOZHAN’ın Haksız Rekabetle Mücadele 2017 raporuna da değinerek konuşmasını şöyle sürdürdü;“Mesleğimizde emeğimizin bedeli olan ücretler, her ne kadar resmi bir tarifeile şekillense de esasında kendisine özgü bir durum söz konusudur. Daha çok arkadaşlık, dostluk veya referans üzerine belirlenen portföyler hâkimdirbürolarımızda ancak şunu da görüyoruz. İş çevreleri ile akrabalık, arkadaşlık, dostluk, hemşerilik ekseninde yürütülen mesleki ilişkilenme ile ortaya çıkan ücret düşük olmakta; Bilgi, donanım, kaliteli ve zamanında hizmet ekseninde yürütülen mesleki ilişkilenme ile ortaya çıkan ücretler ise daha doyurucu olmaktadır. Bu ilişkilenmenin esaslarını doğru okuyan yatırımcı ve meslek mensubu geleceğe daha donanımlı hazırlanırken,  okuyamayanlar tökezliyor, başarısız sonuçların muhatabı oluyorlar ve bu başarısızlıklar hepimizin ortak paydası halini alıyor. Bu tür başarısız sonuçlarla karşılaşmamak için; eğitim şart diyoruz eğitime bu denli ihtiyaç duyan, bu denli önem veren ve hayata geçiren bir meslek daha yok ve yakın zaman da bu eğitimler mesleki gelişimimin bir parçası olarak zorunlu meslek eğitimleri şeklinde karşımızda olacak. Kalite Güvence sistemleri, Haksız rekabetle mücadele yazılımı sayesinde, ücretle rekabet yerine, kalite temelli rekabet ortamına geçeceğiz. Tabi zamana endeksli ücret tarifesi de bu bütünün bir parçası olacaktır.” Dedi.
         Konuşmasına Dönem Sonu İşlemlerine değinerek devam eden Başkan Vural “ bütün yılın özeti ve bütün yıl boyunca yaptığımız işlemlerin
doğru olarak raporlanabileceği son evredir. Bu anlamda bütün yıl boyunca ki uğraşlarımız bu son evre ile şekillenmektedir. Çok Dikkatli olunmasında yarar görüyorum, çünkü bu raporlamalardan koca bir yıl boyunca; işletmeler, Finans Kuruluşları, Kamu İhale Kurumu ve sayamadığımız onlarca kurum burada elde edilen rasyolardan hareket edeceklerdir,  Koca bir yıl boyunca muhasebe mesleğindeki meziyetiniz tam bu evreye ortaya çıkmaktadır. “ dedi.
Meslek mensuplarınca hazırlanan rasyo raporları ile ilgili mağduriyetler yaşandığını söyleyen Başkan Vural, bu raporların Mali Tablolar üzerinden doğru hesaplamadığını ve hazırlanan bu rasyoların meslek mensuplarınca hazırlanıp rapora bağlanması aşamasında, meslek mensuplarının imzalarının taklit edilmesi suretiyle yanlarında çalışan personellerce yapıldığını söyledi  Vural, her iki durumda da meslek mensupları sahte belge hazırladığı gerekçesi ile karşı karşıya kaldığını belirterek “Yapılan şikâyetler sonucunda meslek mensuplarını bağlı odaları ile karşı karşıya getirmektedir, Bu da bizim istemediğimiz, arzuladığımız bir durum değildir. Bu raporlar konusunda çok dikkatli olmanızı öneririm.” Dedi.
        Meslek mensupları hakkında odaya intikal eden sorumluluk veya müteselsil sorumlulukları raporlarına değinen Başkan Vural “Bizlere intikal eden raporları incelediğimizde sahte belge düzenleme veya aracılık etmiş olan meslek mensupları göze çarpmaktadır. Bu işlere bilmeden karışmış meslek mensuplarını tenzih ediyorum, ama bu işi bir organizasyon dâhilinde yapan meslek mensupları için söylenecek çok sözümüz var, meslek onurunu ayaklar altına alan ve mesleği itibarsızlaştıran bu olaylara karşı kayıtsız kalmayacağımızın altını çizmek isterim.” Dedi
Başkan Vural bu konu ile odaya yansımış olan 3 meslek mensubu hakkında biri men ikisi ise geçici men ile cezalandırıldığını da sözlerine ekledi.

Çok sayıda Meslek Mensubunun katılım sağladığı seminer Hakan Günaydın’ın “Gelir Vergisi Beyannamesinde Yol Haritası” konulu sunumuyla devam etti.