Kurumlar Vergisi Beyanında Yol Haritası konulu seminer odamız eğitim salonunda gerçekleşti. Meslek mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği seminerde Oda Başkanımız Mustafa VURAL ve TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya ARIKAN seminer öncesi birer konuşma gerçekleştirdi.

Burada bir konuşma yapan Oda Başkanımız Mustafa VURAL her gün yeni bir torba yasa her gün yeni gelişmeler, yeni değişmeler meslek mensuplarının başını döndürmeye devam ettiğini belirterek bu gelişmelerin bazen olumlu,  bazen de tüm meslek örgütünün canını sıktığını ifade etti. Vural “Ekonomik tedbirler ve Kayıt dışılıkla mücadele adı altında nerede ise her gün yeni bir torba yasa ile tanışıyoruz ve iş yükümüz her gün biraz daha artmaktadır.” Dedi.

            Ne ekonomik tedbirlerin ne de kayıt dışılığın karşısındayız diyen VURAL “Fakat bir şeyleri de görmek lazım!  Bu yasal düzenlemelerin uygulayıcıları robotlar değil insanoğlu insan Mali Müşavirlerdir!  Bu kadar yükü hangi meslek örgütüne yüklerseniz yükleyin altında ezilir…” dedi ve ekledi “Benim sözüm; bu yükü bizlere yükleyenlere değil daha çok bu meslek örgütünün bu kadar ezilmesi karşın, birlik ve beraberlik içinde hareket etmeleri gerekirken bu meslek örgütünü dağıtmaya parçalamaya kast edenleredir…”

            Başkan Vural sözlerine şöyle devam etti; “Nisbi aidat konusu,  Karşıt inceleme yetkisi ve KDV iade raporu düzenleme yetkisinin Mali Müşavirlere verilemesi konusundaki çabaları görseniz emin olun bu çaba içindeki insanların haline acırsınız. Ama bilgisayar ve telefonları başındaki bazı kesimler sosyal medyada,  bu çabaların boşa çıkması için deyim yerinde ise ellerinden geleni yapıyorlar ve bu yönde inanılmaz bir çaba içindedirler hem de kendilerine göre adına meslek mücadelesi adı altında. Bir iki tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum; Nisbi aidatı rant olarak tanımlayan bir kesimden bu meslek örgütüne ne fayda beklersiniz? Sizler personeli olamayan, kapıları kapalı, meslek mensuplarına hizmet vermeyen, eğitimlerden mahrum gelişmelerden bir haber olan bir odaya üye olmak ister misiniz?

İşte rant olarak tanımlanan bu kavram bu amaçlara hizmet etmektedir. Yöneticilerin bu ranttan aldıkları paya da değinmek isterim; Ben bu odada 11-12 yıldır çeşitli görevlerde bulundum ve daha öncesini de çok iyi biliyorum. Hiçbir yönetici bu odadan Huzur hakkı almamıştır biliyor musunuz?  Bu gün bizlere Genel Kurulun teveccühleri ile sağlanan Huzur hakkı 100 TL’dir. Evet 100 TL, sakın büyük para düşünmeyin,  bildiğiniz hiçbir şey alınamayan 100 TL ve biz bunu da almıyoruz değerli arkadaşlarım. Bu sadece Diyarbakır Odasına münhasır bir durum değil tüm Türkiye’deki bütün küçük odalar için aşağı yukarı aynı durum söz konusudur. Şimdi sizlere soruyorum; Hangi Ranttan bahsediyoruz, ne rantı?

            İşte bunun adına meslek mücadelesi diyenler… Egolarını tatmin ve başaramadıklarının hazımsızlığından öteye gitmeyen ve bu meslek örgütüne zarar veren kesimlerdir. Nisbi aidat sorunu TURMOB un sorunu değildir,  odaların sorunudur bunu dahi bilmiyorlar. Onun için sosyal medyada yazılan bu abuk sabuk yazlara itibar etmeyiniz! Hep birlikte meslek örgütümüzü ayakta tutmak mecburiyetindeyiz!” dedi.

Karşıt inceleme yetkisi ve KDV iadeleri ile ilgili duruma da değinen Başkan Vural “Diyorlar ki… Efendim Maliye Bakanlığı kendi iş yükünü bizlere yüklemeye çalışıyormuş… Kısmen doğru ama bu konuda değil YMM’ler KDV iade raporu yazarken sorumluluk almadan mı yazıyorlar? Hayır, sorumlulukları var SMMM’ leri YMM ‘lerden ayıran özelik ne?  KDV iadesi al parayı cebe indir ama sorumluluk alma yok öyle yağma değerli arkadaşlarım sorumluluk almak istemiyorsan rapor yazma kardeşim zorla yazdıran mı var? Bunu sosyal medyada bir olaymış gibi göstermenin ne gereği var?

Odalarda da TUMOB’da da farklı gruplardan seçilmiş veya seçilememiş insanlar var. Ben şahsen meslek örgütlerindeki farklılıkları renklilik olarak tanımlayan, ortak müşterekler etrafında birlikte hareket edilip birçok şeyin başarılabileceğine inanan biriyim…

Birçok amacımız ve hedefimiz varken; bu işi ego yarışına, grupların savaşına çevirmeye çalışan insanları anlamakta güçlük çekiyorum… Anlamıyorum da zaten…”diyerek sözlerine son verdi.

           

Başkan Vural’ın ardından söz alan TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya ARIKAN hiçbir kurumla kavgalı olmadıklarının altını çizerek SGK’ya bir rapor sunduklarını eksik gün bildiriminin kaldırılmasını talep ettiklerini ve 7103 sayılı yasa ile bu uygulamanın kaldırıldığını söyledi.

Arıkan;  Haksız Rekabet, Ücret Tarifeleri, Yönetmelikler, Türmob Kart, Kamu Uzmanlıkları ve Torba Yasa konularına değindi.

Meslek mensuplarının ekonomi ve toplumdaki yerine değinen Arıkan iktisadi olayları kayıt altına alan ve mükelleflerin ödemeleri gereken vergileri hesaplayan, bunların vergi beyannameleri ile beyan edilmesini sağlayanların meslek mensupları olduğunu belirterek meslek mensuplarının danışmanlık hizmeti verdiklerini de sözlerine ekledi.

Arıkan;” Diğer taraftan, vergi kanunları iktisadi yaşamdaki gelişmelere bağlı olarak sıkça değişmektedir. Mükelleflerin bu gelişmeleri doğrudan takip etmeleri mümkün değildir. Bu değişiklikleri mükellefler adına izleyen, uygulayan ve onlara anlatan meslek mensuplarımızdır. Birliğimiz ve meslek mensuplarımız yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik düzenlemelerinin uygulanmasında mükelleflere yardımcı olmakta, onları bilgilendirmekte,  bunun sonucunda ülkenin büyümesine ve kalkınmasına yardımcı olmanın gururunu yaşamaktadır.” Dedi.

Türkiye’de yabancı sermaye girişinde özelleştirilen şirketlerin değerlemelerinin yapılmasında meslek mensuplarının önemli katkıları bulunmaktadır diyen Arıkan “Meslek mensuplarının yaptığı işlerin birçok bakanlıkla ilişkisi bulunduğunu, kamu kurum ve kuruluşlarında vergi ve sosyal güvenlik bildirimleri ve diğer mali bildirimler ile ilgili veri akışı,  beyanların tanzimi, gönderimi ve denetimi meslek mensuplarımız tarafından yapılmaktadır. Ayrıca GİB, TÜİK, BDDK, SPK, KGK, EPDK, HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI VE KOSGEB gibi ekonomideki diğer düzenleyici ve denetleyici kurumlarda meslek mensuplarının hizmetlerinden yararlanmaktadır” dedi.

TÜRMOB’UN ülke ve toplum için çalıştığını belirten Arıkan meslek mensuplarının bu görevlerini yerine getirirken yeterli donanıma ve altyapıya sahip olmalarını sağlamak için onlara çeşitli eğitimler verdiklerini söyledi.

TÜRMOB’ UN uluslar arası ilişkilerine ve çalışmalarına da değinen Arıkan 130 ülkeden 3 Milyon muhasebe meslek mensubunu temsil eden Uluslar arası Muhasebeciler Federasyonu’na, 37 ülkeden 1 Milyon meslek mensubunu temsil eden Avrupa Muhasebeciler Federasyonu’na 12 Akdeniz ülkesinden 350 Bin muhasebe meslek mensubunu temsil eden Akdeniz Muhasebeciler Federasyonu’na üye olduklarını belirtti.

Arıkan; Ortada bir tasarı bulunmadığını ancak meslek odalarının varlığının tartışıldığını ifade etti ve böylesine bir örgütü yok sayarak, odalara üye olmayı ihtiyari hale getirerek birden fazla oda kurarak neler olacağını tahmin etmek için seksenli yıllara bakmak gerektiğini belirterek sözlerine son verdi.

Seminer Halim Bursalı’nın Kurumlar Vergisi Beyanında Yol Haritası konulu sunumuyla devam etti.