Odamız eğitim salonunda E-Uygulamalar konulu seminer düzenlendi. Seminere çok sayıda meslek mensubu katılım sağladı. İSMMMO Eğitim Müdürü İnci Şalcı tarafından verilecek seminer öncesi bir konuşma yapan oda başkanı Mustafa Vural güncel konulara ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi.

İlk olarak sorumluluk raporlarına değinen Başkan Vural son zamanlarda sık karşılaşılan bu sorunun herkes tarafından rahatsızlılıkla karşılandığını söyledi. Vural bu raporların 213 sayılı VUK ‘148 maddesi olan bilgi istemi ve yine aynı kanun Mükerrer 227. Maddesi ile meslek mensuplarının sorumluklarını kapsadığını söyleyerek zaman zaman bilgi istemi konusu Vergi Denetim Kurulu’nca abartıldığını, gönderilen yazıların konusu bölümüne Bilgi isteme yerine, SAVUNMA, İFADE, SORUMLULUK gibi kavramlar kullanıldığını belirtti.

Vergi Denetim Kurulu’nun bir yargı mercii ve yargılama yetkisi olmadığının altını çizen başkan Vural bu kavramların kullanılması bilgi isteminde bulunan Vergi Müfettişlerinin çoğunlukla da Müfettiş yardımcılarının amaçlarını aşan veya konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmamalarından kaynaklandığını ifade etti.

Kuru ile birlikte yaş nasibini alabildiğini, bu güne kadar yönetime yansıyan sorumluluk raporlarının Sahte veya Muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleyicisi olan firmaların Mali Müşavirlerine yazdırıldığını söyleyen Vural şöyle devam etti; “Bu da bizim karşısında olduğumuz bir durum değil,  tam tersine istediğimiz bir durumdur, yıllardır şikayetçi olduğumuz meslek itibarının yer ile yeksan edildiği bu sahtecilere maalesef Mali Müşavir meslektaşlarımız aracılık etmektedir. Bu konuda bizlere yansıyan dosyalarda özel durumlar hariç asla müsamaha gösterilmeyecektir. Yani bu işe karışan Mali Müşavir Meslektaşlarımızı kast ediyorum.

Mükarer 227. Maddedeki sorumluluklarımız gelince bizlerin yaptığı Sınırlı Uygunluk denetimidir, VDK’ nın bakış açısı ise Doğruluk denetimidir. Bu iki kavram birbirlerinden çok farklı şeylerdir. Bir işlemin doğruluğunu tespit edebilme koşulları Mali Müşavirlik Mesleğinde imkansıza yakın bir işlemdir. Uygunluk denetimi ise Kayıt bilgi ve belgelerin beyan ve raporlamalar ile birbirlerine uyumunu ifade etmektedir. ” Dedi.

Başkan Vural’ın konuşmasının ardından seminer İSMMMO Eğitim Müdürü İnci Şalcı’nın anlatımıyla E-Fatura ve özellikli konular, E-Defter ve özellikli konular, E-Arşiv fatura, Taslaktaki E-arşiv 50.000 TL fatura sınırı, E-İrsaliyedeki yeni süreçler, E-Tebliğ taslağındaki yeni uygulamalar, Taslaktaki E-fatura ve E-defter 5 milyon sınırı, E-müstahsil makbuzu ve E-smm, E-Uygulamalar muhafaza ve ibraz yükümlülükler,  Defter Beyan Sistemi ile ilgili güncel değişiklikler ve pratik çözüm yolları konu başlıklarıyla devam etti.