ŞİYAR BOZHANŞİYAR BOZHANTüm Yazıları

2018 yılı için uygulamaya başlanılacak (VUK 486 GT) olan  SM defterinin Noterden tastikinin zorunluluğunun kalkmasıyla bazı meslek örgütlerinde bir bayram havası esiyor. Yayımın ilk gecesinden itibaren sosyal medya üzerinden bu konu paylaşım rekorları kırmıştır. Gecenin geç  vakitlerine dek muhasebecilerine bu müjdeli haberi vermek için yaşanan yoğunluk internetlerin performansını düşürmüş, ağır çalışmaya başlamıştı fark ettiyseniz.  Allahtan yayım tarihi 17 Aralık’tı . Verdiğimiz onlarca beyannamenin son gününe denk gelmemişti.  Ayın 24 ü olsaydı vay halimize.

Hele o forum sayfalarında muhabette konu olan Defter tastik ücretleri?  Tam bir curcuna furyası anlayacağınız.

Genel tebliğ vesile olmuşken bu dergimiz aracılığıyla konunun tartışılmasının faydalı olduğu düşüncesindeyim.  Defter tastik ücretlerinin ekstra alınan bir ücret olduğu, hatta haksız bir tahsilat olduğuna dair bir kanı var.Bu nedenle ücreti vermemeye yada güçleri yettiğince beleşe getirmek için uğraşır durur müşteri camiamız. Bizlerde yer yıl muhasebe ücreti yanı sıra birde bu tastik ücretlerinin fiyatını belirlerken ve tahsilini yaparken sıkıntılar yaşarız. Bazen Muhasebe ücretleri ,deftertastik ücretlerine; bazende defter tastik ücretleri ,muhasebe ücretlerine kurban edilir.  Her iki durumda da muhasebeci de müşteride homurdanarak yeni yıla başlarlar. Oysaki; VUK “a göre Ticari defterlerin tasdikileriyle ilgili sorumluluğun  ve yükümlülüğün vergi mükellefinde olduğu aşikar.  Ancak gel gör ki hayattaki pratik süreçler her zaman yasalara ve kanunlara göre yürümüyor.  Hemen hemen tüm müşterilelerimiz;  “Sen tastik et. Neyse parasını öderiz” der. Ama parasını istediğimizde kırtasiyeye ve notere koşarlar. Sonrası bilindik tartışmalar.

Birde bu bilindik tartışmalar meslektaşlarımızın davranışları ile da uzar gider. Yönetim bir rakamı tavsiye niteliğinde yayınlar. Bu tarifenin yakınından gitmeyen fiyatlar telaffuz edilir piyasada. Maalesef bu iddiaların doğru yada yanlışlığını denetleyecek mekanizmalarda yok.  İstikrarsız fiyatlar ile yapılan defter tastikleri, direkt olarak muhasebe ücretlerine sonrada   dolaylı olarak meslek mensubu kimliğine ve güvenirliğine gölge düşürmektedir.

Uzatmadan; Defter tastiki ücretlerinin tahsilindeki sorunun kaynağı;  muhasebe ücretinin tahsil edilememesi ne dayanmakta. Muhasebe ücreti tahsilatı yapamayan meslek mensubu bunu yedek bir gelir olarak görmekte.  Bu tahsilat ile de verdiği hizmetten kazanamadığı geliri süpvanse etme eğilimindedir.   Yıl içinde muhasebe ücretlerinden kazanamayan ve umudunu yıl sonu bu gelire bağlayan  meslektaşlarımız az değil.

Müşterilerimizde bilmeliki , muhasebe ücretlerimizi  düzenli sağlıklı  alabilsek;  bu tastik giderlerini de kendi büromuzun elektrik-su-personel-kira gideri gibi ayrıca gider olarak pekala kabul edebiliriz. Bu konuda ebediyete kadar bitmiş olur. 

Seneye Aralık ayında bu konuyu tartışmamak dileğiyle…